Primul program C++ cu Code::Blocks

Code::Blocks este un IDE. El permite scrierea sursei, compilarea acesteia, lansarea în execuție a programului executabil. În plus, oferă și alte facilități care depășesc cadrul acestui articol.

În mod tradițional, fiecare programator începător scrie programul hello world. Acest program nu face altceva decât să afișeze pe ecran mesajul hello world, dar este un bun exemplu de program, scris în C++ în cazul nostru, oferindu-ne prilejul să facem cunoștință cu opțiunile Code::Blocks pe care le vom folosi mai târziu.

Hello world

Programul pe care îl vom scrie în continuare este:

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
    cout << "Hello world" << endl;
    return 0;
}

Cum facem

  1. Deschidem programul și creăm un fișier nou (File -> New -> Empty File sau scurtătura Ctrl+Shift+N).



  2. După ce începem să scriem codul sursă, salvăm fișierul (File -> Save file sau scurtătura Ctrl+S)


    Este foarte important ca fișierul să fie salvat corect. Acesta poate fi de tipul: C/C++ files sau All files și vă recomandăm să adăugați extensia cpp. Lipsa extensiei cpp va conduce la erori în etapele următoare.

  3. Scriem codul sursă și salvăm. La final va trebui să avem următorul fișier, afișat și mai sus, în acest articol:



  4. Acest pas este foarte simplu, dar foarte important. Urmează compilarea și, dacă ceasta reușește, urmează crearea executabilului și lansarea lui. Code::Blocks oferă mai multe opțiuni pentru aceste operații; dintre ele vă recomandăm folosirea opțiunii Build -> Build and run, cu scurtătura F9, care include toate aceste operații.



  5. Rularea programului va avea următorul efect:



Erori la compilare

Cazul descris mai sus este unul fericit; programul scris este corect, se compilează și îl putem executa. Din nefericire, acest caz este foarte rar.

La scrierea programelor greșim. Aceasta este realitatea, și nu trebuie să ne sperie. Este important să descoperim erorile și să le corectăm. Aici intervine etapa de compilare, care semnalează o categorie largă de erori, erorile de sintaxă. Acestea țin de nerespectarea regulilor de scriere a programelor în C++, reguli care se învață în timp.

Imaginea de mai jos ne arată ce se întâmplă dacă omitem să scriem linia

using namespace std; 

Observăm că în partea de jos a ferestrei se afișează o listă cu erori, pentru fiecare eroare precizându-se linia unde s-a găsit și un scurt mesaj explicativ.

Părerea ta contează. A fost utilă această pagină?