Lista de probleme 1414

Filtrare

Dificultate

Operații intrare/ieșire


Etichete

La grădinița Prichindel sunt copii cuminți și copii obraznici. Moș Crăciun a adus cadouri doar pentru câțiva copii cuminți. Problema este că nu se știe exact care copil e obraznic și care este cuminte. Ajutați-o pe doamna educatoare să afle care copil primește cadou și care nu. Se cunoaște faptul că la grădiniță sunt exact n copii și fiecare copil are inscripționat pe uniformă un număr natural nenul, distinct.

În prima etapă, sunt scoși din lista Moșului copiii obraznici care sunt cei ce au inscripționate pe uniformă numere prime. În a două etapă, din copiii rămași, sunt scoși și cei care au suma cifrelor de pe pozițiile impare egală cu un număr prim (cifrele se numerotează de la stânga la dreapta, începând cu poziția 1, corespunzătoare cifrei cea mai semnificative).

În a treia etapă (ultima), se elimină din lista copiilor cuminți rămași după primele două etape, din k în k până când se ajunge la capătul listei.

Să se determine copiii care au rămas pe lista copiilor cuminți după toate cele trei etape eliminatorii, sau mesajul “Toti copiii sunt obraznici!”, dacă toți copiii au fost eliminați.

#2879 Pilot

Pe Aeroportul Internaţional Iaşi urmează să se organizeze un spectacol de acrobaţiuni aviatice, cu ocazia sărbătoririi centenarului României.

Fiecare dintre cei n piloţi înscrişi va pilota câte un avion. La înscriere, pilotul primeşte un cod \( {p}_{i} \) şi avionul său un cod \( {a}_{i} \). Astfel, fiecare pilot i poate afla codul spectacolului pe care îl va prezenta publicului, calculând cel mai mare divizor comun dintre codul său şi cel al avionului pe care îl pilotează: \( cmmdc( {p}_{i} , {a}_{i} ) \).

Un pilot poate fi considerat „spectaculos” dacă codul spectacolului său este multiplul unui număr x dat. Organizatorul evenimentului a vrut să le facă spectorilor o surpriză şi a infiltrat printre piloţii spectaculoşi nişte piloţi „legendari” (ale caror spectacole vor fi de asemenea multiplu al numărului x). Totodată, organizatorul concursului a stabilit o metodă prin care un pilot „legendar” să poată fi identificat: pe langă caracteristicile unui pilot special, spectacolul unui pilot legendar va avea exact 2 divizori primi.

Fiind mult prea concentrat pe organizarea spectacolului acrobatic, organizatorul a pierdut din greşeală lista cu numele piloţilor care sunt „spectaculoşi” şi „legendari”, însă încă mai are lista cu toate codurile participanţilor. Având la dispoziţie o singură zi pâna la finalizarea înscrierilor el vă cere ajutorul pentru a gasi numărul de piloţi „spectaculoşi” şi „legendari”.

Se citesc trei numere naturale n m i. Să se schimbe valorile biților lui n de la poziția i spre stânga, cu valorile biților lui m de la 0 până la cel mai semnificativ bit de 1 din m și apoi să se afișeze n.

Se dă o matrice pătratică de dimensiune n. Să se ordoneze crescător fiecare linie a matricei, apoi să se ordoneze crescător fiecare coloană a acesteia.

Se apropie Crăciunul. Gigel a văzut la magazin trei jucării care îi plac: cel mai mult îi place o dronă, care costă d lei, apoi îi place un robot care costă r lei, apoi o mașină care costă m lei, d > r > m. De Crăciun Gigel merge la colindat la rude și va primi de la acestea S lei. Aflați ce jucărie va cumpăra Gigel cu banii câștigați: drona, robotul, masina sau niciuna dintre ele!

Gigel are S lei. O ciocolata costă c lei, iar o napolitană costă n lei. Gigel poate să cumpere fie ciocolate, fie napolitane, cu condiția să cheltuiască întreaga sumă. Scrieți un program care să citească numerele S c n și să afișeze pe ecran:

  • textul CN dacă Gigel poate alege să cumpere ciocolate sau napolitane;
  • textul C dacă Gigel poate să cumpere numai ciocolate;
  • textul N dacă Gigel poate să cumpere numai napolitane;
  • textul nimic dacă Gigel nu poate să cumpere nici ciocolate, nici napolitane.

O cutie cu bomboane costă B lei. Gigel are S lei. Determinați câte cutii cu bomboane poate cumpăra Gigel și câți lei trebuie să mai primească pentru a cumpăra încă o cutie.

#3176 fibo0

Se dau perechi de numere a și b cu a ≤ b. Să se calculeze pentru câte perechi \(f_{b}\) este multiplu de \(f_{a}\) .

Gigel și-a făcut un nou cont pe Instabook. Imediat, a postat n poze, numerotate de la 1 la n, cu care s-a făcut un clasament în care poza 1 ocupă locul 1, poza 2 ocupă locul 2, …, poza n ocupă locul n. Fiecare dintre cei m prieteni ai lui Gigel dau like la o singură poză (prietenul i dă like la poza a[i], 1 ≤ i ≤ m).

Clasamentul pozelor de pe Instabook funcționează în felul următor: la un like dat unei poze, aceasta urcă în clasament cu un loc, cu excepția cazului în care este deja pe primul loc.

Gigel vrea să știe cel mai bun loc și cel mai slab loc din clasament pe care le-a ocupat fiecare poză.

Nea Drăgulin are un număr natural n pe care îl scrie de k ori, unul după altul. Aflaţi restul împărţirii numărului astfel obţinut la 72.