Lista de probleme 6

Etichete

#2182 3cifre

Așa cum știm, lui Gigel îi place să se joace cu numerele. A scris pe caiet un număr, apoi a văzut că din acesta se pot extrage mai multe numere cu trei cifre consecutive. De exemplu, a scris pe caiet 20172017; numerele cu trei cifre consecutive care se pot extrage sunt 201, 172, 720 și 201. Gigel începe să-și pună diferite întrebări: care este cel mai mare număr cu trei cifre consecutive obținut? Dar cel mai mic? De câte ori apar ele? Unde apar? Care este cel mai mare număr de apariții a unui număr cu trei cifre?
Fiind numărul un număr natural n și n numere naturale x (100 ≤ x ≤ 4294967295) să se determine:
1. Cel mai mic și cel mai mare număr din trei cifre consecutive care apar în cele n numere, de câte ori apar ele, în ce număr x[1] apar prima dată și în ce număr x[2] apar ultima dată.
2. Numerele din trei cifre consecutive care apar de cele mai multe ori în cele n numere.

Olimpiada Municipala de Informatica, Iasi, 2017

Radu are o grămadă de bețișoare de două mărimi diferite. Cele cu mărime mai mică sunt marcate cu 0 și vom spune că sunt de tipul 0, iar celelalte sunt marcate cu 1 și vom spune că sunt de tipul 1. Grămada are N bețișoare, N număr natural. Radu se gândește să așeze pe un singur rând toate bețișoarele din grămadă, unul după altul, astfel încât bețișoarele formează secvențe de cifre 0 și 1. Apoi își propune să determine numărul total de secvențe care conțin un număr maxim de bețișoare de aceeași mărime.
Scrieți un program care să citească numărul natural N și mărcile bețișoarelor, iar apoi să determine secvențele ce conțin un număr maxim de bețișoare de același tip.

Olimpiada Municipala de Informatica, Iasi, 2017

#2184 schior

Un schior profesionist se află pe un platou montan. Harta platoului este împărțită în n rânduri (numerotate de la 1 la n) a câte m parcele (numerotate de la 1 la m), fiecare parcelă reprezentând o zonă de teren de formă pătrată cu latura de 1 metru. Pe fiecare parcelă de pe hartă este scris un număr, ce reprezintă altitudinea parcelei respective. Schiorul se poate deplasa din parcela curentă în oricare din cele opt parcele învecinate (pe orizontală, verticală sau diagonală), cu condiția ca altitudinea noii parcele să fie mai mică sau egală cu altitudinea parcelei în care se afla anterior. Cunoscând coordonatele parcelei în care se află inițial schiorul, să se determine altitudinea minimă la care poate ajunge acesta.

Olimpiada Municipala de Informatica, Iasi, 2017

#2187 expand

Ana şi Bogdan au inventat un nou joc, pe care l-au numit Expand. Jocul are N cartonaşe, pe fiecare cartonaş fiind scrisă o literă şi o secvenţă formată din două sau trei litere. O mutare constă în utilizarea unui cartonaş prin care o singură apariţie a literei scrisă pe cartonaş va fi înlocuită în cuvântul curent cu secvenţa corespunzătoare de pe cartonaş. Apoi cartonaşul este repus în joc, astfel că acelaşi cartonaş poate fi utilizat de oricâte ori. Iniţial Ana alege o literă şi un cuvânt. Bogdan trebuie să obţină cuvântul spus de Ana, plecând de la litera respectivă, efectuând un număr minim de mutări. Scrieţi un program care determină numărul minim de mutări necesare pentru a obţine din litera aleasă de Ana cuvântul dat.

Olimpiada Municipala de Informatica, Iasi, 2017

Camelia este pasionată de operații aritmetice. Într-o zi, s-a gândit să evalueze valoarea unei expresii ce este formată din litere mici şi operatorii: +, <, >. În expresie, fiecare literă va fi înlocuită cu numărul de ordine pe care îl are în alfabet (a=1, b=2 etc.). Prietena ei, Mădălina i-a pregătit Cameliei mai multe expresii de acest tip, pe care să le evalueze și apoi să determine care este numărul cel mai mare, obținut dintr-un șir de litere, din expresiile date.

Scrieţi un program care determină pentru un şir de n expresii, formate din litere mici şi operatorii: +, <, >, două cerinţe:
-cerinţa 1: să determine numărul cel mai mare, obținut dintr-un șir de litere, din expresiile date;
-cerinţa 2: să evalueze fiecare expresie și să afișeze valoarea ei.

Olimpiada Municipala de Informatica, Iasi, 2017

#2186 barci

Clasa din care faceţi parte merge în excursie! Principalul obiectiv este Lacul Roşu, o locaţie deosebit de frumoasă. Pentru a vă bucura cât mai mult de peisaj toţi elevii se vor plimba cu barca pe lac. Bărcile sunt de maxim două persoane şi au restricţiile următoare:
  • greutatea totală suportată de o barcă este C;
  • dacă în barcă se aşază două persoane, atunci diferența în modul dintre greutățile acestora trebuie să fie maxim B, în caz contrar barca nu este balansată și riscă să se răstoarne.

Dacă o singură persoană se aşază în barcă, nu se aplică restricția a doua. Care este numărul minim de bărci necesare pentru a putea plimba toţi elevii în condiţii de siguranţă?

Olimpiada Municipala de Informatica, Iasi, 2017