Lista de probleme 3

Tsubasa-chan adoră dulciurile! De curând a apărut un nou tip de desert. Astfel decide să înfăptuiască o nouă fabrică care să producă acest produs delicios. Fabrica conține un container imens pătratic, plin de aluat, de 106 x 106 unități. Fiecare punct din container are drept coordonate o pereche de numere reale (x, y), unde 0 ≤ x, y ≤ 106, iar fiecare punct are o dulceață. Dându-se toate operațiile întreprinse în producerea desertului, să se găsească dulcețurile totale ce sunt găsite la toate operațiile de degustare.

După o lungă activitate în domeniul instalaţiilor sanitare, Dorel s-a hotărât să investească averea acumulată în acţiuni ale mai multor companii. Astfel, el dispune de o listă cu N companii la care vrea să cumpere acţiuni, în M zile consecutive. Fiind date Q seturi de valori zi, zf, cl, cr, el doreşte să afle ce sumă a investit în perioada cuprinsă între zilele zi și zf (inclusiv acestea), la companiile cu numere de ordine cuprinse între cl și cr (inclusiv acestea).

OJI 2022 clasele XI-XII

Ariciul Gălușcă este un arici obișnuit pe timp de zi. Noaptea, însă, el este de fapt eroul misterios al orașului Hedgytown – un oraș mai special, deoarece are clădiri atât deasupra solului, cât și sub pamânt, unde gravitația este inversată. Orașul poate fi văzut ca o dreaptă (ce reprezintă solul), cu un șir de clădiri dreptunghiulare lipite deasupra solului, și un șir de clădiri dreptunghiulare lipite dedesubtul solului. Sunt N clădiri peste pământ și M sub pământ. Cele două șiruri încep și se termină la aceleași poziții. Fiecare clădire este caracterizată de trei valori: L, H și E. L reprezintă lățimea clădirii, H reprezintă înălțimea clădirii și E reprezintă efortul necesar pentru a folosi liftul din acea clădire. Se cere să se afle numărul minim de unități de efort pe care trebuie să le depună ariciul Gălușcă pentru a ajunge la destinația sa.