16623 afișări Candale Silviu (silviu) 08.10.2018 www.pbinfo.ro
Etichete: nicio etichetă

Dispozitivele de ieșire permit transferul informațiilor de la calculator la utilizator.

Monitorul

Este dispozitivul standard de ieșire. Permite afișarea informațiilor pe ecran. Imaginile vizibile pe ecran sunt formate din foarte multe puncte alăturate, numite pixeli.

În prezent se folosesc numai monitoare color. Mai demult erau foarte frecvente monitoarele în două nuanțe (alb-negru, negru-verde, etc).

Monitoarele se caracterizează prin:

  • rezoluție – numărul de pixeli pe lățimea, înălțimea monitorului; de exemplu: 1920×1080 (Full HD), 1366×768 (HD Ready);
  • lungimea diagonalei – de regulă exprimat în inch; de exemplu: 19”, 22”, 24” pentru monitoarele desktop; 1 inch = 2.54 cm;
  • tehnologia de formare a imaginii: LED, LCD, plasmă, CRT, proiectoare video
  • rata de reînprospătare (refresh) – frecvența cu care conținutul ecranului se actualizează
  • raportul dintre lățime și înălțime – tendința este să fie tot mai late (WIDE). Raportul inițial folosit pentru monitoare (și pentru televizoare) a fost 4:3. Alte rapoarte: 16:10, 16:9. Standardul FullHD folosește raportul 16:9;

Fiecare pixel are o anumită nuanță, și fiecare nuanță se formează prin amestecul a trei culori de bază (primare): roșu (red), verde (green), albastru (blue). Nivelul cu care o culoare de bază intervine în formarea unei nuanțe este exprimat printr-un număr între 0 și 255. Cele trei numere formează *RGB*-ul culorii.

Culoarea roșu se exprimă ca (255,0,0), culoarea albastru ca (0,0,255). Negrul este (0,0,0) iar albul este (255,255,255).

Imprimanta

Realizează afișarea informațiilor (text, imagine) pe hârtie, carton, material textil, etc. Operația de transfer a informațiilor pe hârtie se numește imprimare sau tipărire.

Imprimantele diferă prin diverse caracteristici:


Plotter

  • dimensiunea hârtiei. În România, dimensiunea standard a hârtiei de birou se numește A4. Alte dimensiuni standard sunt: A5 (jumătate din A4), A3 (dublul lui A4), A2 (dublul lui A3), etc. De regulă, se numesc imprimante echipamentele de tipărire pentru care dimensiunea maximă a hârtiei este A3. Echipamentele care pot tipării pe hârtie de dimensiune mai mare se numesc plotter-e;
  • culori; astfel, putem avem imprimante color sau imprimante monocrom (tipăresc în tonuri de gri);
  • tehnologia de tipărire:
    • imprimante cu jet – folosesc pentru tipărire un tuș special;
    • imprimante laser – folosesc un praf special numit toner;
    • imprimante 3D;
    • imprimante matriceale;
  • viteza de imprimare: se exprimă în pagini pe minut (pages per minute – ppm);

Când cumpărăm o imprimantă trebuie să ținem cont, pe lângă proprietățile enumerate mai sus, de costul propriu-zis al imprimantei și costul consumabilelor – cartușele care conțin substanța care se imprimă pe hârtie.

Trebuie avut în vedere că numărul de pagini dat de producător este valabil, de regulă, la un grad de acoperire a paginii de 5% – gradul uzual de acoperire pentru o pagină care conține text. Dacă vom tipări imagini, gradul de acoperire este mult mai mare, deci se va folosi pentru o pagină mai mult toner sau tuș.

Difuzoare

Difuzoarele permit redarea sunetelor din calculator. Acestea pot fi ascultate la boxe sau căști.

Boxe Căști

16623 afișări Candale Silviu (silviu) 08.10.2018 www.pbinfo.ro