Lista de probleme 34

Filtrare

#4326 Lac_X

Se dă harta unui lac de formă dreptunghiulară, împărțit în n*m zone dispuse sub forma unei matrice cu n linii și m coloane. Zonele pot fi acoperite cu apă, sau pot fi zone de uscat. Zonele de uscat care sunt învecinate pe linie sau pe coloană formează insule sau peninsule. Peninsule conțin cel puțin o zonă de uscat pe marginea lacului (matricei), în timp ce insulele sunt situate în întregime în interiorul lacului. Aria unei zone (fie ea insulă sau peninsulă) este egală cu numărul de valori de 1 din care este formată.

Cunoscând harta lacului, determinați aria maximă a unei insule și aria maximă a unei peninsule.

#882 Lac

Se dă harta unui lac de formă dreptunghiulară, împărțit în n*m zone dispuse sub forma unei matrice cu n linii și m coloane. Zonele pot fi acoperite cu apă, sau pot fi zone de uscat. Zonele de uscat care sunt învecinate pe linie sau pe coloană formează insule sau peninsule. Peninsule conțin cel puțin o zonă de uscat pe marginea lacului (matricei), în timp ce insulele sunt situate în întregime în interiorul lacului.

Cunoscând harta lacului, determinați numărul de insule și numărul de peninsule.

#837 Fill

Se dă o matrice cu n linii și m coloane și elemente 0 sau 1, care reprezintă harta unei planete, în care 1 înseamnă uscat, iar 0 înseamnă apă. Două elemente 1 care se învecinează pe linie sau pe coloană (nu și pe diagonală) fac parte din același continent.

Să se determine câte continente sunt pe hartă.

Moș Crăciun locuiește la polul nord și pregătește cadouri pentru copiii cuminți din clasa a X-a B, ajutat de mai mulți spiriduși. Datorită încălzirii globale, gheața se topește, formându-se mai multe banchize. Spiridușii care se află pe alte banchize decât Moș Crăciun nu-l mai pot ajuta pe acesta. Moș Crăciun trebuie să aleagă o banchiză pe care să împacheteze cadourile. Din motive tehnice, Moș Crăciun trebuie să aleagă o singură banchiză și o va alege astfel încât să îl poată ajuta cât mai mulți spiriduși.

Harta polului nord seamănă cu o matrice cu n linii și m coloane în care elementele pot avea următoarele valori:

  • 0 – zonă cu apă, în care gheața s-a topit.
  • 1 – zonă cu gheață care face parte dintr-o banchiză. Două zone cu gheață fac parte din aceeași banchiză dacă se învecinează pe linie sau pe coloană.
  • 2 – zonă cu gheață în care se găsește un spiriduș.

Scrieți un program care să determine numărul maxim de spiriduși se află pe aceeași banchiză, deoarece Moș Crăciun va alege acea banchiză pentru împachetarea cadourilor.

Moș Crăciun locuiește la polul nord și pregătește cadouri pentru copii cuminți din clasele a X-a B și A, ajutat de mai mulți spiriduși. Datorită încălzirii globale, gheața se topește, formându-se mai multe banchize. Spiridușii care se află pe alte banchize decât Moș Crăciun nu-l mai pot ajuta pe acesta, spre disperarea generală.

Scrieți un program care să determine câți spiriduși se află pe aceeași banchiză cu Moș Crăciun și îl pot ajuta în continuare să pregătească cadouri pentru copii cuminți din clasele a X-a B și A.

Un grup de alpiniști, aflați pe marginea unei stânci de pe un versant, sunt prinși în mijlocul unei furtuni. Pentru a se adăposti, ei trebuie să găsească o zonă-adăpost din versant formată din spații sigure învecinate în direcțiile N, E, S și V, suficient de mare, astfel încât în ea să se poată adăposti întregul grup. Alpiniștii au, pe căștile lor, montate camere care trimit o filmare video, în direct, la o echipă de programatori salvamontiști. Informaticienii reușesc să analizeze spațiile sigure ale versantului. Ei vă cer ajutorul pentru a reuși să-i salveze pe alpiniști.

#4050 amongus

În jocul Among Us un echipaj încearcă să piloteze o navetă spațială. O parte din ei încearcă să saboteze misiunea. Acești „impostori” sunt de obicei periculoși și astfel astronauții (sau „crewmates”) trebuie să se ferească pe cât posibil de aceștia. Astronauții au studiat planul interiorului navetei și au constatat că este compartimentat în nxm cabine, dispuse pe n rânduri, câte m pe fiecare rând. Ei au creat o matrice a codurilor asociind fiecărei cabine un număr din mulțimea {0,1,2}. Ajutați echipajul marcând fiecare cabina sigură și accesibilă din navetă!

#2385 oaste

Pe un continent reprezentat printr-o matrice cu n linii si m coloane se aflá mai multe state, toate aflate in conflict. Astfel, fiecare si-a mobilizat oastea. Elementele matrici memoreazá cäte o cifrá. Doua elemente ínvecinate pe linie sau pe coloaná (nu si pe diagonalá) apartin aceluiasi stat si se numesc regiuni. O pozitie din matrice ce contine cifra 0 este o regiune neutra si nu are soldati, iar pozitia ce contine o cifra c nenula apartine unui stat si are c soldati. Determinati regiunea cu cei mai multi soldati din statul cu cei mai multi soldati.

#3341 oaste2

Pe un continent reprezentat printr-o matrice cu n linii și m coloane se află mai multe state, toate în conflict. Astfel, fiecare si-a mobilizat oastea. Fiecare element al matricei reprezintă o regiune. Două elemente, din matrice, învecinate pe linie sau pe coloană (nu si pe diagonală) reprezintă două regiuni care aparțin aceluiași stat. Un element din matrice ce contine cifra 0 este o regiune neutră care delimitează statele si nu are soldați. Elementul ce conține o cifră c nenulă este o regiune ce aparține unui stat și are c soldați. Să se determine numărul S maxim de soldați dintr-un stat al continentului precum și numărul R minim de regiuni pe care le poate avea un stat cu S soldati.

Se dă planul unei clădiri pătrate formate din n*n camere, sub forma unei matrice cu n linii și n coloane și elemente 0 sau 1. Camerele marcate cu 0 sunt libere, cel marcate cu 1 sunt inaccesibile și fiecare cameră are o pereche de coordonate, de forma I J, reprezentând linia și coloană pe care este situată camera. Dintr-o cameră liberă se poate trece în altă cameră liberă, cu condiția să se învecineze pe linie sau pe coloană.

Administratorul clădirii primește o listă cu coordonatele a m camere pentru care s-au găsit potențiali chiriași. Nu pot fi închiriate decât camerele libere și accesibile din exteriorul clădirii – adică să existe o succesiune de camere învecinate care începe pe o latură a clădirii și se încheie la camera respectivă.

Pentru fiecare dintre camerele din listă, verificați dacă poate fi închiriată sau nu.