Lista de probleme 2

Etichete

#4617 parking

Mark a construit o parcare dreptunghiulară, pe care a împărțit-o, utilizând marcaje, în locuri de parcare pătrate, organizate pe n linii (numerotate de la 1 la n) și m coloane (numerotate de la 1 la m). Astfel, un loc de parcare poate fi identificat prin numărul liniei şi numărul coloanei pe care acesta se află. Orice mașină poate fi parcată în interiorul unui loc de parcare, paralel cu liniile orizontale de marcaj, sau paralel cu liniile verticale, fără a depăși conturul pătratului corespunzător.
Scrieți un program care, cunoscând dimensiunile parcării, pozițiile întreruperilor din zid, numărul de mașini, iar pentru fiecare mașină numărul liniei și al coloanei corespunzătoare locului în care este parcată și modul de parcare a acesteia, rezolvă următoarele două cerinţe:
1) determină numărul de mașini care pot ieși din parcare fără a fi condiționate de mutarea sau de părăsirea parcării de către alte mașini (numărul de maşini care pot ieşi în prima serie);
2) determină numărul total maşini care pot ieşi din parcare, precum şi numărul de serii în care se realizează ieşirea tuturor acestor maşini.

OJI 2024, clasa a 7-a

#4618 ron

Ron Weasley dorește să-l ajute pe Harry Potter să construiască baghete magice. Hermione este plecată, așa că Ron trebuie să se descurce singur și știm cum ies vrăjile lui… Scrieţi un program care, cunoscând numărul de crengi de soc și pentru fiecare dintre acestea poziția pe riglă la care se plasează capătul din stânga și lungimea crengii măsurată în centimetri, rezolvă următoarele două cerințe:

1) să se determine puterea cea mai mare pe care o are una dintre crengile folosite de Ron;
2) să se determine numărul de baghete magice realizate de Ron.