Lista de probleme 2

Etichete

#630 Joc

Mihai, fiind un mare pasionat al jocurilor în aer liber, a inventat un joc nou în speranța că își va convinge colegii să iasă afară să se joace. Jocul lui Mihai spune că se dau N pătrate ce se află la anumite nivele iar din fiecare pătrat se poate sări doar în anumite pătrate stabilite la începutul jocului. Dacă un jucător sare dintr-un pătrat aflat la nivelul X într-un pătrat aflat la un nivel mai mare Y, acesta folosește un efort egal cu [Y/X], iar dacă sare într-un pătrat aflat la un nivel mai mic sau egal Y, efortul folosit este [X/Y]. Jucătorul se află la început în pătratul de start S și scopul jocului este să ajungă în pătratul final F, depunând un efort minim.

Cunoscând numărul de pătrate N, pătratul de start S, pătratul final F și pentru fiecare pătrat, pătratele în care jucătorul poate sări, se cere:

a) Efortul minim necesar pentru a ajunge în pătratul final.
b) Pătratele pe care jucătorul le sare până ajunge la pătratul final.

Alexandru dorește să devină expert în securitate, iar pentru aceasta s-a apucat să învete mai multe despre siguranța parolelor. El dorește să afle câte parole poate crea folosind a litere mici ale alfabetului englez și b litere mari ale alfabetului englez, c cifre si d caractere din mulțimea {!, @, #, $, %}. Totodată, el vrea să găsească parola cu numărul x în ordine lexicografică, formată din caracterele descrise mai sus.

Cunoscând a, b, c, d si x se cere:

a) A x-a parolă în ordine lexicografică, formată din caracterele menționate în enunț.
b) Numărul de parole diferite formate din caracterele menționate în enunț, modulo 666013.