Lista de probleme 46

Filtrare

Dificultate

Operații intrare/ieșire


Etichete

Un celebru (sperăm) rezolvitor de pe acest site își va lua un calculator nou dacă intră la liceul la care dorește să intre. Dar momentan rămâne pe calculatorul său rezolvând probleme. Una dintre ele era foarte simplă și constă în adunarea/scăderea a două numere naturale.

#2020 Error

Dorel trebuie să repare reţeaua de alimentare cu apă din oraşul lui. Pentru fiecare din cele n străzi Dorel şi-a notat două numere naturale, raportul lor fiind lungimea conductei care trebuie înlocuită pe acea stradă. Pentru a destrăma mitul “Dorel, instalatorul dezastru”, el vă roagă să aflaţi lungimea totală a conductei de care are nevoie pentru a repara toate străzile, cu 20 de zecimale exacte.

#1922 Nmod25

Se dau numerele naturale N și X. Aflați dacă N este divizibil cu 2X și dacă N este divizibil cu 5X.

#1298 Suma34

Aflaţi suma cifrelor numărului care reprezintă numărul de numere de n cifre care se pot forma cu cifrele 3 şi 4.

Această problemă nu are o descriere plicticoasă, menită să vă încurce.Trebuie doar să aflați cel mai mare număr natural n, astfel încât b0+b1+...+bn≤y, unde b și y sunt valori cunoscute.

Se dă șirul lui Fibonacci: \({f}_{1}=1\), \({f}_{2}=1\), \({f}_{3}=2\), \({f}_{4}=3\), \({f}_{5}=5\), …, definit astfel \({f}_{k+2}\) = \({f}_{k+1}\) + \({f}_{k}\), \(k>2\).

Se dau \(Q\) query-uri de forma \(a b\). Se cere să se afișeze pentru fiecare query \({f}_{a}\), \({f}_{b}\) și suma elementelor \({f}_{k}\) din șirul lui Fibonacci cu \(a≤k≤b\).

Cei n copii din clasa a V-a şi-au ales câte un număr natural dintre numerele de la 1 la n, neavând doi copii acelaşi număr. Fiecare copil a calculat suma numerelor naturale mai mici sau egale cu numărul ales, apoi doamna de mate a calculat suma pătratelor rezultatelor obţinute de copii. Voi trebuie să aflaţi rezultatul obţinut de doamna de mate.

#2912 ntheven

Se dă numărul natural n. Afișați al n-lea număr par.

Se dă o progresie geometrică cu primul termen x, cu rația egală cu \(\left[ a \over b \right] \), unde [p] reprezintă partea întreagă a numărului real p. Afișați al n-lea termen.

#2914 nthodd

Se dă numărul natural n. Afișați al n-lea număr impar.