Lista de probleme 3

Etichete

În secolul al XXIII-lea, oamenii au început să străbată spațiul intergalactic. Navele cu ajutorul cărora aceștia călatoresc sunt cu adevărat minuni ale tehnologiei, ele folosind un tip foarte exotic de combustibil. Acest tip de combustibil se poate obține prin combinarea a exact doi reactanți, unul stabil cu unul instabil. Fiecare reactant are atribuită o valoare sub forma unui număr natural nenul. Spunem despre un reactant că este stabil dacă valoarea acestuia este un număr prim și că este instabil dacă valoarea acestuia nu este număr prim. Totuși, nu toate tipurile de combustibil sunt la fel de valoroase. După cum v-ați aștepta, prețul unui tip de combustibil este egal cu suma valorilor reactanților din care acesta este compus. Știind că pe piața intergalactică există N reactanți, să se răspundă la T întrebări de tipul: care este prețul celui de-al K-lea cel mai ieftin tip de combustibil care poate fi creat folosind doar reactanții disponibili pe piață.

ONSEPI, 2021, baraj juniori

#3758 inno

Se dau numerele naturale n și k, precum și un șir a[1], a[2] ,…, a[n] de numere naturale nenule. Din șir de poate elimina o singură secvență (eventual vidă) a[i], a[i+1], …, a[j] astfel că în șir rămân elementele a[1], a[2], …, a[i-1], a[j+1], …, a[n]. După eliminarea secvenței, elementele rămase formează un șir inno dacă aplicându-se operația & pe biți asupra lor rezultatul este un număr care are cel puțin k biți de 1 în baza 2. Să se determine în câte moduri se poate elimina o secvență astfel încât elementele rămase să formeze șir inno.

#3759 Cartita

În grădina lui Macarie există un șir de N morcovi, numerotați de la 1 la N. Ca să știe unde sunt plantați, Macarie a făcut câte o grămăjoară de pământ în dreptul fiecărui morcov și a notat înălțimea fiecăreia exprimată în centimetri. Astfel morcovul i are în dreptul său o grămăjoară de pământ cu înălțimea de h[i] centimetri. Ajutați-l pe Macarie să identifice înălțimea grămăjoarei celui mai tentant morcov, pentru mai multe intervale date, după efectuarea tuturor modificărilor realizate de cârtiță.