Lista de probleme 5

Etichete

#2036 Nume1

Determinați numele pe care îl va purta animăluțul lui Arpsod

#2037 Grea

Pentru fiecare număr A trebuie să găsiți cel mai mare K cu proprietatea că există un șir B de numere naturale nenule, nu neapărat distincte, astfel încât: (B1 + 1)(B2 + 1)...(BK + 1) = A

Arpsod vă roagă să faceți un program care, pentru un număr N cunoscut de trageri și poziția fiecărei săgeți pe țintă, determină distanța maximă dintre două săgeți.

Cunoscând numărul de ani vizibili și numărul de participanți din fiecare din acești ani, să se răspundă la mai multe afirmații de tipul enunțat mai sus.

#2022 gard1

Vrăjitorul Arpsod este deranjat la culme de câinii vecinului. Aceștia au prostul obicei de a veni să-și îngroape oasele în curtea vrăjitorului. Înainte de a lua măsuri drastice împotriva vecinului, Arpsod a decis să construiască un gard despărțitor între cele două curți. Gardul poate fi privit ca un segment de dreaptă de lungime N metri. Astfel, Arpsod a angajat K meseriași pentru a-i construi gardul. Fiind un tărâm cât se poate de democratic, fiecare muncitor a decis că el este dispus să construiască doar o parte din gard pornind de la al x-lea metru și pană la al y-lea metru inclusiv. Fiecare meseriaș cere o anumită sumă de bani pentru lucrarea sa.

Arpsod poate decide să angajeze o parte dintre muncitori, pentru a realiza întregul gard. Dacă doi muncitori angajați au de construit o porțiune comună a gardului, ea va fi lucrată de amândoi, dar fiecare își va primi integral suma solicitată.

Ajutați-l pe Arpsod să-și aleagă meseriașii astfel încât gardul să fie construit integral și el să plătească o sumă minimă de bani.