Lista de probleme 2

#2187 expand

Ana şi Bogdan au inventat un nou joc, pe care l-au numit Expand. Jocul are N cartonaşe, pe fiecare cartonaş fiind scrisă o literă şi o secvenţă formată din două sau trei litere. O mutare constă în utilizarea unui cartonaş prin care o singură apariţie a literei scrisă pe cartonaş va fi înlocuită în cuvântul curent cu secvenţa corespunzătoare de pe cartonaş. Apoi cartonaşul este repus în joc, astfel că acelaşi cartonaş poate fi utilizat de oricâte ori. Iniţial Ana alege o literă şi un cuvânt. Bogdan trebuie să obţină cuvântul spus de Ana, plecând de la litera respectivă, efectuând un număr minim de mutări. Scrieţi un program care determină numărul minim de mutări necesare pentru a obţine din litera aleasă de Ana cuvântul dat.

Olimpiada Municipala de Informatica, Iasi, 2017

#2186 barci

Clasa din care faceţi parte merge în excursie! Principalul obiectiv este Lacul Roşu, o locaţie deosebit de frumoasă. Pentru a vă bucura cât mai mult de peisaj toţi elevii se vor plimba cu barca pe lac. Bărcile sunt de maxim două persoane şi au restricţiile următoare:
  • greutatea totală suportată de o barcă este C;
  • dacă în barcă se aşază două persoane, atunci diferența în modul dintre greutățile acestora trebuie să fie maxim B, în caz contrar barca nu este balansată și riscă să se răstoarne.

Dacă o singură persoană se aşază în barcă, nu se aplică restricția a doua. Care este numărul minim de bărci necesare pentru a putea plimba toţi elevii în condiţii de siguranţă?

Olimpiada Municipala de Informatica, Iasi, 2017