Lista de probleme 1613

Filtrare

Dificultate

Operații intrare/ieșire


Etichete

#3709 tri

Se citește un număr n și apoi n numere naturale. Numim secvență un grup de elemente aflate pe poziții consecutive în șirul citit. Numim tri-secvență o secvență care începe cu un element impar, se termină cu un element impar și care mai conține în interior exact un element impar. Astfel, fiecare tri-secvență include două secvențe maximale formate doar din elemente pare (eventual, fiecare dintre cele două poate fi vidă). Dezechilibrul unei tri-secvențe se calculează astfel: determinăm suma elementelor din secvența din stânga formată doar din elemente pare, suma elementelor din secvența din dreapta formată doar din elemente pare și apoi diferența în modul a celor două valori (adică scădem din cea mare pe cea mică). Dacă vreuna dintre cele două secvențe de elemente pare este vidă, aceasta se consideră de sumă 0. Această diferență reprezintă dezechilibrul tri-secvenței. Să se determine o tri-secvența de dezechilibru minim. Dacă sunt mai multe astfel de tri-secvențe, să se determine cea care începe la o poziție cât mai mare.

Concursul Național Info Pro, Etapa IV

Avem un șir V format din n2 cifre nenule precum și două numere naturale L@ și K. Putem efectua următoarea operație: alegem L elemente aflate unul lângă altul în șir apoi selectăm K dintre ele pe care le eliminăm. Cele L - K cifre se așează una lângă alta formând un număr a cărui valoare ne interesează (cifrele nu își pot schimba ordinea relativă, adică se așează în ordinea crescătoare a indicilor lor în șirul inițial). Trebuie să determinăm valoarea cu număr maxim de apariții pe care o obținem cu acest procedeu. Dacă sunt mai multe valori care apar de număr maxim de ori o vom alege pe cea mai mică. Două posibilități se consideră distincte dacă diferă prin indicele în șirul dat inițial al cel puțin uneia dintre cifrele de același rang în numerele asociate.

Concursul Național Info Pro, Etapa IV

#3707 forta1

Definim forța unui element într-un șir ca fiind valoarea obținută considerând numărul de cifre pe care el le are în comun cu fiecare din celelalte elemente ale șirului și însumând aceste valori. De exemplu în șirul (12131, 1243, 15141) elementul 12131 are forța 6, deoarece 12131 are în comun cu 1243 trei cifre (1, 2 și 3) iar cu 15141 are în comun trei cifre (cele 3 cifre 1). Se dă un șir cu n elemente numere naturale. Să se sorteze elementele din șir în ordine crescătoare a forței, iar acele elemente care au aceeași forță să apară în ordine inversă decât apăreau inițial în șir.

Dându-se un vector de n numere, trebuie rearanjate valorile din vector astfel încât (v[1] - v[2]) * (v[3] - v[4]) * …. * (v[n-1] * v[n]) sa fie maxim.

Dat fiind o matrice de dimensiunea n*m, să se găsească punctul unde trebuie începută vaccinarea pentru a maximiza suma vârstelor celor vaccinați.

Se dă o stivă vidă. Elementele stivei sunt numerotate incepand cu 1 de la bază înspre vârf. Avem de procesat T comenzi de tipurile:

  • 0 x – elementul x se va adăuga în vârful stivei
  • 1 x y add – tuturor elementelor din intervalul x y le va fi adăugată valoarea add
  • 2 – eliminarea elementului din vârf

Afisați dupa fiecare operație elementul din vârful stivei.

#3694 tomi

Tomi este primarul ales în orașul Bittown. În oras sunt N locuitori și fiecare are un gard format din exact 60 de scânduri, fiecare dintre ele fiind vopsită în alb sau negru. Fiecare gard este codificat de Tomi printr-un număr natural a cărui reprezentare binară reproduce configurația gardului, de la stânga spre dreapta, scândurile negre fiind asimilate cu bitul 1 iar cele albe cu bitul 0. Astfel, ca exemplu, gardul care are doar ultimele două scânduri vopsite în negru va fi codificat de Tomi cu numărul 3. Tomi decide să-și construiască un gard care să fie reprezentativ pentru Bittown, adică să respecte toate regulile următoare:
1. Gardul primarului Tomi trebuie să aibă exact 60 de scânduri;
2. Trebuie să existe cel puțin K locuitori în Bittown care constată că pentru toate scândurile negre din gardul propriu, scândurile situate pe aceeași poziție în gardul primarului Tomi sunt vopsite tot în negru;
3. Numărul reprezentând codul gardului primarului Tomi trebuie să fie minim posibil.

Dându-se n tipuri diferite de clătite și criteriile de determinare a costului fiecărei clătite, aflați profitul maxim pe care Ștefan îl poate obține dacă schimbă cel mult o cifră din codul fiecărei clătite.

Scrieți un program care citește un număr natural N, valorile matricei și pozițiile inițiale ale jucătorilor și afișează la ieșire răspunsul la Q întrebări de forma: “Care este primul moment de timp după care avem cel puțin P celule colorate în matrice?”. În cazul în care pentru o întrebare nu se vor putea colora P celule libere (după oricât de mult timp), se va afișa ca răspuns pentru acea întrebare valoarea -1.

#3680 numereX

1. Se dă un număr natural N. Determinați cel mai mic număr din intervalul închis [1,N] care are
număr maxim de divizori proprii.
2. Se dau trei numere N, M și T. Determinați câte intervale de forma [a,b] au proprietatea că există exact M numere naturale care au T divizori proprii.