Căutare probleme 26

#3465 jocprim

Aky și Alex joacă un joc interesant. Acesta se desfășoară în felul următor: aceștia au cartonașe cu numere naturale până la 10.000.000 (se consideră că au un număr infinit de cartonașe pentru fiecare număr natural mai mic sau egal cu 10.000.000). Ei aleg la întâmplare n cartonașe din cele date, iar pentru fiecare număr x de pe un cartonaș ales caută cartonașul pe care se află scris cel mai mare divizor prim al numărului x.

Astfel observă că pentru multe din numerele alese cel mai mare divizor prim coincide, deci se hotărăsc să creeze mai multe perechi de cartonașe astfel: primul cartonaș al perechii va fi un număr prim, P, care este cel mai mare divizor prim al cel puțin unuia dintre numerele alese, iar numărul C de pe al doilea cartonaș reprezintă pentru câte din numerele din șirul numerelor alese numărul de pe primul cartonaș este cel mai mare divizor prim. De asemenea, perechile sunt ordonate crescător după P.

Cei doi băieți nu se descurcă singuri când numerele de pe cartonașe sunt foarte mari, deci vă roagă pe voi să realizați un program care să realizeze afișarea numarului de perechi formate precum și a acestora pentru un șir de n cartonașe alese.

Pentru un număr natural x notăm cu S suma divizorilor săi diferiți de x. Dacă S este strict mai mică decât x, atunci x se numește număr deficient, dacă S este egală cu x, atunci x se numește număr perfect, iar dacă S este strict mai mare decât x, atunci x se numește număr abundent.

Se dă un șir de n numere naturale. Să se calculeze câte numere sunt deficiente, perfecte, respectiv abundente.

Gigel, un personaj cunoscut, vrea de data aceasta să își construiască o casă. Astfel, el cumpără un teren, reprezentat sub forma unei matrice binare cu n linii și m coloane, dar datorită lipsei de experiență în tranzacții imobiliare este păcălit, deoarece există pe teren zone afectate în care nu se poate construi, marcate în matrice cu 0. Celelalte zone în care se poate construi sunt marcate cu 1.

Gigel acceptă că a greșit și nu are altceva de făcut decât să își construiască casa unde este posibil. Acesta caută pe terenul achiziționat o bucată de teren pătrată de dimensiune cât mai mare, pentru care toate zonele ce o alcătuiesc să fie utilizabile(marcate cu 1 în matricea binară a reprezentării terenului), în care își va construi casa.

Acesta nu se descurcă singur și vă roagă pe voi să îl ajutați să își rezolve această problemă.

Numim factorul-x a 2 numere produsul tuturor factorilor primi comuni și diferiți ai celor 2 numere.

Se dau n numere naturale distincte. Se cere să se afle câți factori-x diferiți pot fi obținuți din toate perechile diferite de numere din șir și să se afișeze aceștia.

Se consideră Șirul lui Fibonacci cunoscut prin relația de recurență: \( {F}_{1} = 1 \); \( {F}_{2} = 1 \); \( {F}_{i} = {F}_{i – 2} + {F}_{i – 1}, i ≥ 3 \).

Pentru n perechi de numere x, y să se afișeze numărul de perechi pentru care numerele \( {F}_{x} \) și \( {F}_{y} \) sunt prime între ele.

Se dau n numere naturale. Să se afișeze toate numerele prime distincte dintre acestea in ordine crescătoare.

Se dau N perechi de numere n k. Pentru fiecare pereche să se calculeze numărul de divizori al lui \(P = {k}^{n} \cdot \left(1 + 2 + 3 + \cdots + k \right) \).

#3607 run

În această dimineață Aky, un băiat sportiv, s-a hotărât să meargă la alergat. Acesta vrea după ce ajunge acasă să își rezolve tema la informatică și pentru asta trebuie să nu fie foarte obosit în urma antrenamentului, deci vrea să își aleagă un traseu cât mai ușor pe care să alerge, deci și-a pus la punct un plan foarte exact. Acesta are în orașul său o distanță N kilometri legați, numerotați de la 1 la N, iar fiecărui kilometru i din cele N(1 ≤ i ≤ N) îi cunoaște gradul de dificultate a[i]. Băiatul a întocmit o listă cu M intervale diferite de kilometri de forma [l, r], fiecare interval având un anumit grad de oboseală asociat acestuia. Gradul de oboseală G asociat unui interval [l, r] de lungime L = r - l + 1 se calculează astfel: G = a[l] * L + a[l + 1] * (L - 1) + ... + a[r - 1] * 2 + a[r] * 1 și reprezintă cu cât va crește valoarea de oboseală a lui Aky dupa ce va alerga kilometrii intervalului respectiv. Acum Aky vă cere vouă să-l ajutați să-și ducă planul la final, aflând care este valoarea minimă de oboseală pe care o poate avea la finalul antrenamentului său, știind că trebuie sa alerge kilometrii a exact K din intervalele din lista sa.

Aky, un elev pasionat de matematică, analiza într-o zi curios o matrice pătratică de dimensiune N. Acesta a observat că această matrice are anumite submatrice, la rândul lor pătratice, ale căror elemente sunt egale. Astfel și-a pus o întrebare: pentru o matrice dată, care este submatricea pătratică de dimensiune maximă a acesteia cu toate elementele egale pe care o pot obține, știind că am voie să schimb valoarea a maxim K elemente din matricea dată cu orice valoare consider. Acesta ar rezolva problema de unul singur, dar este ocupat chiar acum deci vă cere vouă ajutorul!

Se dau n numere naturale. Să se afișeze acestea în ordinea crescătoare a numărului de divizori ai fiecăruia, la același număr de divizori crescător după cifra de control, la aceeași cifră de control crescător după prima cifră, iar dacă și prima cifră este aceeași atunci numerele se vor afișa în ordinea crescătoare a valorii lor.

Se dă un șir de N numere întregi. Să se afle numărul de subsecvențe ale șirului pentru care diferența dintre elementul lor de valoare maximă și cel de valoare minima este mai mica sau egală decât un număr întreg T dat.

Se dă un șir de N numere întregi. Pentru fiecare subșir nevid al șirului dat se consideră valoarea întreagă D egală cu diferența dintre elementul maxim și cel minim aflat în subșir. Să se afle suma valorilor D ale tuturor subșirurilor nevide, mai mici sau egale decât un număr întreg T dat modulo \( {10}^{9} + 7 \).

Gigel, un personaj cunoscut, vrea de data aceasta să își construiască o casă. Astfel, el cumpără un teren, reprezentat sub forma unei matrice binare cu n linii și m coloane, dar datorită lipsei de experiență în tranzacții imobiliare este păcălit, deoarece există pe teren zone afectate în care nu se poate construi, marcate în matrice cu 0. Celelalte zone în care se poate construi sunt marcate cu 1.

Gigel acceptă că a greșit și nu are altceva de făcut decât să își construiască casa unde este posibil. Acesta caută pe terenul achiziționat o bucată de teren pătrată de dimensiune cât mai mare, pentru care toate zonele ce o alcătuiesc să fie utilizabile(marcate cu 1 în matricea binară a reprezentării terenului), în care își va construi casa.

Acesta nu se descurcă singur și vă roagă pe voi să îl ajutați să își rezolve această problemă.

Astăzi la ora de mate, Gigel și Ionel nu au fost atenți deloc la explicațiile domnului profesor, iar acesta a hotărât să le dea la finalul orei o tema consistentă pentru ca acest lucru să nu se mai repete. Astfel, fiecare elev a primit pe lângă tema de casă obișnuită încă un exercițiu.

Se dau un arbore binar complet infinit cu rădăcina în nodul 1 în care pentru orice nod i copiii săi sunt 2*i, respectiv 2*i+1 și Q perechi de numere u v. Se cere să se afle pentru fiecare pereche lungimea drumului(ca număr de muchii) dintre nodurile u și v din arbore.

Se dă un șir de N numere întregi indexat de la 1. Să se afle subșirul de sumă maximă format din T elemente astfel încât oricare 2 elemente consecutive ale acestuia să se afle la distanță cel puțin K în șirul dat(distanța dintre elementele de pe pozițiile i și j, i < j, este j - i).

Undeva, într-un ținut îndepărtat, își desfășoară activitatea o vestită companie, mai exact Mondial Computers SRL. Aceștia lucrează cu mulți clienți de renume, deci au nevoie de multă forță de muncă. Astfel, ei au o bază de date în care mențin informații despre angajații lor, dar, recent, echipa care se ocupa de această bază de date a dat dovadă de un randament scăzut, iar ca urmare a acestui fapt, manager-ul general a decis, fără a ține cont de consecințe, să îi concedieze, iar aceștia, de supărare, au șters înainte de a pleca din companie toate datele angajaților. Acum manager-ul are nevoie de ajutorul vostru(voluntar, desigur) pentru reorganizarea acestei baze de date până reușește să angajeze noi oameni.

Se dau un arbore cu N noduri și rădăcina în nodul 1 al cărui muchii au lungimi exprimate prin numere naturale nenule și Q query-uri de forma u v. Pentru fiecare query să se afle suma lungimilor tuturor drumurilor distincte de la un nod aflat în subarborele cu rădăcina în nodul u la un nod aflat în subarborele cu rădăcina în nodul v modulo \( {10}^{9} + 7 \)(lungimea unui drum este egală cu suma lungimilor tuturor muchiilor ce îl alcătuiesc).

Se dă un șir de N numere întregi indexat de la 1. Să se afle suma maximă a unui subșir format din T elemente astfel încât oricare 2 elemente consecutive ale acestuia să se afle la distanță cel mult K în șirul dat (distanța dintre elementele de pe pozițiile i și j, i < j, este j - i).

#3510 AIB2D

Se dă o matrice pătratică de dimensiune N. Asupra ei se fac 2 tipuri de operații:

  • 1 x y val – elementul de coordonate x y crește cu val
  • 2 x1 y1 x2 y2 – se cere suma elementelor submatricei cu colțul stânga-sus de coordonate x1 y1 și cel drepta jos de coordonate x2 y2.

Dându-se Q operații să se raspundă în ordine la cele de tip 2.